Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?
Een maatregel van de kinderrechter waarbij een gecertificeerde instelling toezicht houdt op de opvoeding van een kind, voor ten hoogste een jaar per keer.
Stephanie Prisirie, jurist voor moeders in jeugdbeschermingszaken
In een routesessie van 90 minuten breng ik in kaart wat er speelt, waar je positie kwetsbaar is en wat je nu kunt doen.
Routesessie aanvragen · €250Wat de wet zegt
De kinderrechter kan een minderjarige onder toezicht stellen van een gecertificeerde instelling indien een minderjarige zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd, en: a. de zorg die in verband met het wegnemen van de bedreiging noodzakelijk is voor de minderjarige of voor zijn ouders of de ouder die het gezag uitoefenen, door dezen niet of onvoldoende wordt geaccepteerd, en b. de verwachting gerechtvaardigd is dat de ouders of de ouder die het gezag uitoefenen binnen een gelet op de persoon en de ontwikkeling van de minderjarige aanvaardbaar te achten termijn, de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding, bedoeld in artikel 247, tweede lid, in staat zijn te dragen.
De kinderrechter vermeldt in de beschikking de concrete bedreigingen in de ontwikkeling van de minderjarige alsmede de daarop afgestemde duur waarvoor de ondertoezichtstelling zal gelden.
De duur van de ondertoezichtstelling is, behoudens verlenging als bedoeld in artikel 260, ten hoogste een jaar. De duur van de voorlopige ondertoezichtstelling komt hierop niet in mindering.
- Het verzoek komt van de Raad voor de Kinderbescherming of het openbaar ministerie. Een ouder mag het zelf vragen als de Raad dat niet doet (art. 1:255 lid 2 BW).
- Verlengen kan telkens met ten hoogste een jaar, maar alleen als nog steeds aan de grond van artikel 1:255 lid 1 is voldaan (art. 1:260 lid 1 BW).
- Een geschil over de uitvoering van de ondertoezichtstelling kan een ouder met gezag aan de kinderrechter voorleggen, op een paar uitzonderingen na (art. 1:262b BW).
Wat je in uitspraken leest
“Dat de moeder bij (intake)gesprekken aanwezig is geweest, betekent niet zonder meer dat zij ook voldoende heeft meegewerkt aan het bereiken van de doelen van de hulpverlening.”
Gerechtshof Amsterdam, 15 september 2026, r.o. 5.8, ECLI:NL:GHAMS:2026:2627
Wat dit in de praktijk betekent
Aanwezig zijn en meewerken zijn voor een rechter niet hetzelfde. De vraag die er in een OTS toe doet, is welk doel een gesprek had, en of uit de stukken blijkt wat jij aan dat doel hebt gedaan.
Verder lezen
Deze pagina is algemene informatie, geen advies over jouw zaak. Wetteksten: geldende versies op wetten.overheid.nl, opgehaald 18 oktober 2026.